Kategorie Bloga
Chmura tagów
Produkt dnia
Łóżko Piętrowe Real 4 schody
Łóżko Piętrowe Real 4 schody
2 450,00 zł
szt.
Fotel Columbus uszak
Fotel Columbus uszak
1 165,83 zł
szt.
Szafa przesuwna Roma 200
Szafa przesuwna Roma 200
1 576,01 zł
szt.
Stylowy narożnik Roma
Stylowy narożnik Roma
2 850,00 zł
szt.
Biurko Antek z półkami i szufladą
Biurko Antek z półkami i szufladą
760,00 zł
szt.
Łóżko Piętrowe Real 5 schody
Łóżko Piętrowe Real 5 schody
2 919,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Na co należy zwrócić uwagę projektując kuchnię? Cz. II 0
Na co należy zwrócić uwagę projektując kuchnię? Cz. II

Dziś chcemy dodać, że przestrzeń kuchenna powinna podzielona być na strefy. Wyróżniamy 5 podstawowych: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania oraz gotowania. Z tego umownego podziału najczęściej korzystają sami projektanci. Użycie ich zdecydowanie poprawia komunikację w kuchni i sprawia, że czynności wykonywane są w odpowiedniej kolejności bez konieczności bezcelowego kręcenia się po pomieszczeniu. Tajemnicą jest rozplanowanie ustawienia mebli oraz sprzętów AGD.

Strefa przechowywania

Jest to miejsce, w którym znaleźć się powinny wszelkiej maści akcesoria, sztućce, naczynia, zastawa stołowa, pojemniki, miski, kubki, itp. Strefa ta jest również idealna do przechowywania drobnych sprzętów AGD typu mikser, blender, robot kuchenny. Najważniejsze jest to, aby zadbać o z góry określone miejsce dla każdego elementu. Nie powinno być żadnej przypadkowości i losowości w ustawieniu wszystkich tych akcesoriów.

Strefa zapasów

Przeznaczona do wypakowywania zakupów strefa znajdować się powinna jak najbliżej wejścia do kuchni. Wygodnie i rozsądnie więc jest zaplanować w niej przynajmniej niewielki blat, na którym bez problemu zmieścimy zakupy. Ponadto przestrzeń ta wykorzystywana jest do przechowywania zapasów takich produktów jak mąka, ryż, kasza, cukier, herbata, kawa czy makaron, ale również świeżych produktów, które koniecznie muszą znajdować się w chłodziarko-zamrażarce. Strefa zapasów powinna wyposażona być w pojemne szafki, szuflady oraz pojemniki. Im więcej miejsca zrobimy na zapasy, tym lepiej i wygodniej dla nas.

Strefa przygotowywania

Najważniejszą rolę tutaj odgrywa blat kuchenny. Z uwagi na to, że to na nim przygotowuje się większość potraw, które następnie poddawane są obróbce cieplnej należy zwrócić uwagę, aby znajdowała się ona blisko strefy gotowania. Kolejną ważną cechą jest jej wyposażenie. Nie może w tym miejscu zabraknąć łyżek, misek, sztućców czy na przykład desek do krojenia. Pod ręką powinny znajdować się również pojemniki z produktami sypkimi takimi jak kasze, mąki, czy ryże.

Strefa gotowania

Wyposażona w piekarnik, płytę grzewczą oraz blat do serwowania przygotowanych potraf strefa często uznawana jest za serce kuchni. To tutaj finał ma wielogodzinne krzątanie się po pomieszczeniu. Oprócz wspomnianych już elementów, przestrzeń ta powinna być wyposażona dodatkowo w miejsce na garnki, pokrywki, naczynia żaroodporne, blachy do pieczenia, itp.

Strefa zmywania

Funkcjonalny zlewozmywak, suszarka na naczynia, zmywarka do naczyń, kosze na śmieci, detergenty, czyściki i gąbki to elementy, które muszą znaleźć się w tej strefie. To tutaj odbywa się również mycie i oczyszczanie produktów spożywczych, które później wykorzystywane są do przygotowywania posiłków.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl